Затвори

Забравена парола

Въведете e-mail, който ползвате за достъп до системата, на който ще Ви бъде изпратена паролата
НачалоЗа насКлиентиCase studiesТърговска верига Зора

Търговска верига Зора

От януари 2013 година интегрираната информационна система Atlas ERP на AS Systems обхвана дейността на централното управление на Търговска верига ЗОРА и всички 35 магазина в София и в страната. Въведеното решение ефективно промени управлението и контрола на голямото многообразие от бизнес процеси, движението на стоки и парични потоци. Идеята на ръководството е новата ИС да обхване всички звена, така че те да заработят като едно цяло.

Цели на проекта

 • Избягване на многократното въвеждане и безпроблемна миграция на информацията в отделните модули.
 • Ясна видимост на процедурите в помощ на централното управление.
 • Създаване на база за управленски анализи и отчетност към централата.
 • Подобряване на качеството и сроковете за обслужване на клиентите.

Решение:

изборът е ATLAS ERP

на българската фирма AS Systems. Системата съчетава ноу–хау в сферата на търговията и различни производствени модели. В случая, използвайки нейните базови функционалности основно в сферата на търговията, системата беше обогатена и разширена според специфичните изисквания на Търговска верига ЗОРА.
ATLAS ERP е интегрирана клиент-сървер система, базирана на MS SQL Server. Тя се състои от няколко основни модула, използващи единна база данни: Финанси и счетоводство, Доставки, Склад, Продажби, Маркетинг, Логистика, Лизинг, Управление на човешки ресурси и ТРЗ, Бизнес анализи.
 

Параметри на проекта

Основни модули:
 • Финанси и счетоводство
 • Доставки
 • Продажби
 • Логистика
 • Лизинг
 • ТРЗ
 • Бизнес анализи
Потребители: 100
Брой регионални звена: 30
Брой потребители в централата: 30

Инфраструктура:
Анализирайки информационната инфраструктура по региони и динамиката на протичащите бизнес процеси, екипът на AS Systems предложи изграждане на по-сложна информационна инфраструктура на проекта – смесен вариант между on-line система и разпределена база данни. При този най-оптимален вариант 11 хипермаркета разполагат със собствен сървър, а останалите по-малки магазини работят към тях on-line. Обменът на информация на регионалните сървери с централния се осъществява периодично, на базата на транзакционните репликации на MS Server.


Резултати

С отпадането на необходимостта от въвеждане на информацията в различни системи, служителите вече могат да се концентрират в съществото на работата си.
Модулът за кредитен контрол създава качествено ново ниво на работа с клиентите.
Има възможност за качествено управление на работата на всички звена.
Улеснен е процесът на обучение и внедряването е бързо.
Репликацията на данните преодолява забавянето на информацията, идваща от периферията към центъра.


Особености

Работата с безналична продажба е било само едно от предизвикателствата при обогатяването на информационната система със специфична функционалност, заради нуждата от премахване на няколко счетоводни записвания.


Перспективи

Предстои интегриране на сайта на ЗОРА Груп с информационната система. През сайта на фирмата дилъри и крайни клиенти ще могат да заявяват своите поръчки за доставка.
В момента се усъвършенства лизинговия модул.